TokenPay

TokenPay Cryptocurrency Wallet Backup Guide (Windows and Mac) [Malay]

By TokenPay Team | January 16, 2020, 6:24 PM

TokenPay Cryptocurrency Wallet Backup Guide (Windows and Mac) [Malay]

TokenPay Cryptocurrency Wallet Backup Guide (Windows and Mac) [Malay]

Apa khabar semua. Saya Ruben dan hari ini saya akan tunjukkan cara yang betul membuat  salinan dompet TokenPay. Sebabnya saya membuat video ini ialah kerana saya masih lihat banyak orang tidak membuat salinan dan malangnya  Ada yang telah hilang TokenPay kepunyaan mereka walaupun kita sudah memberi amaran Ada dua cara untuk membuat salinan. 

Anda boleh buat  melalui frasa pemulihan laluan atau anda boleh buat dengan “wallet.dat” fail. Kita akan mula  dengan frasa pemulihan. Caranya mendapat frasa pemulihan, anda harus berkemudi ke “Wallet Management” dan tekan “Add New Wallet“. Bagi dompet anda satu nama  “wallet video” dan bagi satu kata laluan. Pastikan anda tuliskan kata laluan atau gunakan kata laluan yang anda tidak mungkin lupa. 

Kata laluan ini penting.  Tambahkan lagi kata laluan untuk menyelamat frasa pemulihan. Jadi saya tambahkan  kata laluan dan teruskan dengan apa yang sedia ada. Pilih bahasa anda jika ada di dalam pilihan.  Saya akan pilih bahasa Inggeris dan kemudian anda dapat frasa pemulihan. Saya akan menyalin and menampal frasa ini tetapi anda harus tuliskan nya dikertas sebagai langkah keselamatan. 

Ini  semacam simpanan “cold storage” bagi frasa pemulihan. Jadi tuliskan nya di atas  kertas. Jangan simpan frasa di dalam Google Drive atau sesuatu kerana cara ini tidak selamat. Sama  juga dengan menyimpan frasa di dalam internet. Selepas di tulis kan frasa, tekan “Next Step”. Isi frasa anda  Jadi jangan ikut cara saya buat sekarang dengan salin dan tampal. Anda harus tuliskan di kertas dan kemudian anda harus taip frasa ini jadi pastikan semuanya betul. 

Sebabnya, ini terbaik. Jadi mari teruskan. Sekarang anda boleh guna  akaun anda untuk menghantar dan menerima dana. Ingat untuk simpan kan frasa pemulihan dan  kata laluan dompet anda. Simpan di tempat selamat kerana kemungkinan anda perlu untuk memulih dompet anda. 23  Jika kita ke “Overview”, ke “Wallet“, ke “Receive” dan ke “wallet video default”. Bila anda guna dompet ini, katalah komputer saya sekarang mati, saya boleh guna frasa pemulihan dan  kata laluan. 

Saya akan dapat balik alamat dompet dan saya akan dapat  mengguna dompet lagi jika anda ingin tahu cara untuk mengimport dompet dengan frasa pemulihan.  Kita juga telah buat beberapa video dimana saya akan masukkan pautan di akhir video ini. Ada satu cara yang lain untuk membuat sandaran dan caranya ialah dengan “wallet.dat” fail  dimana anda boleh simpan di dalam USB. Untuk mendapat fail itu taip “RUN” di komputer bagi USA dan bahasa inggeris jika anda menggunakan bahasanya. 

Jika tidak taip run di dalam bahasa anda. Jadi kita akan  taip %AppData% dan anda kemudi ke T kepunyaan TokenPay dompet ini.  Pilih T TokenPay dan disini kita ke folder TokenPay dan anda lihat disini “wallet.dat” fail.  Anda hanya klik kanan untuk salin dan saya mengesyorkan salinan dan tampal fail ke satu USB. Jika anda salin fail ini ke USB anda akan dapat “wallet.dat” anda  di dalam USB begitu juga. 

Anda harus ada dua sandaran dan sentiasa simpan sekurang-kurangnya satu  salinan di bukan tempat tinggal anda. Saya memang menjangka senario yang paling buruk.  Contohnya tempat tinggal anda sudah hangus atau seimbang, Jika anda ada semua sandaran anda di tempat yang sama. Saya fikirkan banyak lagi senario yang buruk  yang boleh berlaku. Anda tahu jika anda menyimpan satu sandaran bukan tempat tinggal anda anda memang ada kepastian yang anda ada satu sandaran yang lain di lain tempat yang selamat.  

Jadi salinkannya di dalam USB. Saya sendiri pun buat salinan kata laluan di dalam USB.  Baiklah harga USB disekitar dua puluh dolar atau enam belas euro. Jadi ini bukan harga yang mahal jika anda  ada jumlah TokenPay yang baik. Ini memang bernilai dan sepatutnya disimpan di tempat yang selamat. Jika anda ingin mengikut langkah langkah tersebut di atas Mac inipun mungkin boleh. Saya dapat perisian disini dengan membuka  Tingkap “Finder”. 

Pastikan perisian TokenPay tidak buka dan jalan. Tekan “Command” dengan “Shift” dengan “G”.  Ianya akan buka tingkap dan disini anda taip “library/application/support/TokenPay”. Ini ialah  folder yang mengandungi fail fail yang sama di perisian “Windows” folder. Buatkan sandaran “wallet.dat”  fail ini dan padamkan kesemua fail di dalam folder ini jika anda mahu menyelesai masalah penyegerakan “wallet.dat”. 

Disini anda  pun boleh membuat sandaran dengan menyalin fail itu dan tidak perlu  ikut langkah memadam. Semoga anda semua menikmati video ini. Jika anda ada soalan sila tanya dibawah komen. Semoga hari anda hebat.  Salam sejahtera.  

Enjoyed this article? Check out more English Tutorials or in our International category, and stay tuned to TokenPay.com for more updates.